A No Can Make Space (Boek)

‘How to make a book as if I was making a dance performance? Maybe impossible. A good reason to try it.’

 

Daniel Linehan onderzocht de vraag tijdens zijn residentie in DE SINGEL in 2012-2013. Het vertrekpunt zijn notities, reflecties, tekeningen, e-mails, schema’s en teksten die deel uitmaken van het creatieproces van denkbeeldige en gerealiseerde voorstellingen. Daniel Linehan wil het boek opbouwen als een choreografie. De beperkingen zijn de contouren van een verkenningsveld. Zoals in zijn choreografieën creëert hij binnen de limieten van een systeem een ruimte met oneindig veel mogelijkheden: A No Can Make Space. De vormgeving is een samenwerking met grafisch ontwerper Grard Leysen van bureau Afreux. De creativiteit van de twee makers versmelt tot een unieke synergie. Het resultaat is een inventief en verrassend kunstwerk.

Daniel Linehan structureert de verzamelde elementen in 7 boeken. Hij bakent elk onderdeel af met een aspect uit zijn praktijk: Repetition, Sequence, Rhytm, Value, Memory, Tension en Silence. Elke titel krijgt tussen haakjes een ‘venster’ dat het onderwerp opent zoals boek ‘7. Silence (space)’. Op de vraag of zeven een betekenis heeft, antwoord Daniel: ‘Er zijn zeven dagen in een week. Ik kom uit een gezin met zeven kinderen.’ Maar misschien is het omwille van de lengte die overeenkomt met die van Daniel Linehan wanneer alle boeken in elkaars verlengde liggen.

De bundel verkent de transitie van tekst naar buitengewone vormen en onverwachte interacties. Een boek als een performance die de lezer uitnodigt tot een persoonlijke invulling. De makers laten teksten met elkaar converseren, hertekenen de impuls van lezen en creëren een fysiek spel. In elk onderdeel zit een vorm van juxtapositie. Vragen en antwoorden zijn inwisselbaar en geven nieuwe betekenissen aan elkaar. Klein wordt leesbaar, groot is troebel. In deel 6 verschijnen en verdwijnen woorden naargelang welke filter de lezer hanteert. Zo is elk boek een spel met intrinsieke regels die vrij te volgen zijn. De toeschouwer/speler interageert, verkent en beleeft. Halverwege de bundel krijgt de eerste lezer de uitnodiging een zegel te verbreken van het deel met onder meer de ‘title generator’, een terugkerend schema waar plots de titel opduikt. Eén ervan is leeg op een handgeschreven woord na, een ander in elk exemplaar, en laat ruimte om een alternatieve versie te bedenken. Elk deel begint met een e-mail van of aan Daniel Linehan en eindigt met een tekst uit de solo Not About Everything.

Luister naar de podcast over het boek.

A No Can Make Space is een gelimiteerde editie op 260 getekende exemplaren.

U kan één van de laatste beschikbare boeken bestellen via hanne@hia-tus.org voor 65 euro + verzendingskosten.

Kalender

Toon voorbije dataVerberg voorbije data

Credits

Concept, tekst Daniel Linehan
Grafisch concept en ontwerp Gerard Leysen (Afreux)
Gecreëerd in het kader van Daniel Linehans residentie 2012-2013 als artiste associé in DE SINGEL
In samenwerking met Caravan Production
Gecofinancierd door Opéra de Lille (FR)
Gepubliceerd en verdeeld door MER. Paper Kunsthalle (BE)
Met de bijkomende steun van vierNulvier en het Cultuurprogramma van de Europese Commissie

< >