sspeciess (2020)

sspeciess © Danny Willems

Voor sspeciess laat Daniel Linehan zich inspireren door de Britse filosoof/ecologist Timothy Morton. De choreografie wordt geïnspireerd door ideeën van co-existentie en symbiose. Vijf dansers – Gorka Gurrutxaga Arruti, Anneleen Keppens, Victor Pérez Armero, Louise Tanoto en Linehan zelf – delen het podium en lenen hun lichamen en ademhaling aan de choreografie, begeleid door de muzikale creatie van Michael Schmid en Raphaël Hénard. Geluid echoot ademhaling. Beweging ademt geluid uit. Dans en muziek spelen op elkaar in: de muziek creëert niet alleen de omgeving waarbinnen de dans wordt gezien, maar andersom biedt de dans ook een omgeving die het beluisteren van de muziek ondersteunt. Eén voor één worden licht, scenografie, kostuums, beweging en muziek de overheersende spelers in de kamer, om dan weer te vervagen en ruimte te maken voor de anderen. Geen enkel element van een omgeving blijft lang overheersen, er is een constant gevoel van opkomen en verdwijnen.

Wanneer verborgen leven, dat je niet eerder had opgemerkt, plotseling in je bewustzijn vliegt, zwemt of groeit, leidt dat tot momenten van verwondering. In sspeciess creëert Linehan een dans die ruimte laat voor dit gevoel van spel, waar wat onopgemerkt en genegeerd wordt in onze omgeving plotseling kan opdoemen als iets waar we al die tijd al aandacht aan hadden moeten schenken.

Kalender

Toon voorbije dataVerberg voorbije data

Credits

Concept & choreografie Daniel Linehan
Creatie & uitvoering Gorka Gurrutxaga Arruti, Anneleen Keppens, Daniel Linehan, Victor Pérez Armero, Louise Tanoto
Dramaturgie Alain Franco
Artistiek assistent Michael Helland
Scenografie 88888
Kostuumontwerp Frédéric Denis
Lichtontwerp Gregory Rivoux
Geluidontwerp Michael Schmid & Raphaël Hénard
Textielprint Collectif MECC

Productie Hiatus (Brussel, BE)
Coproductie deSingel Internationale Kunstencampus (Antwerpen, BE), Centre chorégraphique national d’Orléans (FR) en Perpodium (Antwerpen, BE)
Residenties deSingel Internationale Kunstencampus (Antwerpen, BE), STUK (Leuven, BE), Centre chorégraphique national d’Orléans (FR), Cultuurhuis de Warande (Turnhout, BE), Kaaitheater (Brussel, BE) en CC de Factorij (Zaventem, BE).
Internationale spreiding Damien Valette (Paris, FR)

Daniel Linehan/Hiatus is Creative Associate bij deSingel Internationale Kunstencampus 2017-2021 (Antwerpen, BE) en wordt gesteund door de Vlaamse Regering en de Tax Shelter van de Belgische federale overheid. In samenwerking met BOS+ draagt Hiatus bij aan de herbebossing van onze planeet.

Pers

< >